Att hitta bra odds är nyckeln till att vara framgångsrik i sitt spelande. Men det råder en hel del missförstånd kring vad ett bra odds innebär – och att hitta dem är inte alltid det lätaste. I den här delen av vår bettingskola går vi igenom vad bra odds innebär och hur du identifierar dem.
Vad betyder odds?
Innan vi går vidare så backar vi ett par steg. När du bettar så pratar man oftast om att lägga ett bet, vissa kallar det för en lapp. Ett bet kan bestå av ett eller flera bet samlade under ett och samma bet – eller lapp för den delen.
Odds är siffran som styr hur mycket du får betalt om ditt bet faller ut till din favör. Ett odds på 1.01 betyder att för varje hundralapp du satsar så vinner du en krona om bettet faller in. Om oddset är 1.20 så vinner du tjugokronor för varje hundralapp du satsat. Är oddset 2.0 så dubblar du dina pengar och är oddset 10.00 så tiodubblar du dina pengar. Ett högt odds känns för många lockande – men vad det egentligen betyder är att ju högre odds desto lägre chans för utfall till din favör.
Vad är bra odds?
Det vanligast misstaget både nybörjare och vana spelare gör är att de stirrar sig blind på siffrorna. Vi kommer upprepa detta fler än en gång i denna artikel så det är dags att du vänjer dig – 10 gånger pengarna, eller 1000 gånger pengarna för den delen, kan kännas lockande men det innebär också att chansen att det händer är låg. Många resonerar som så att om den går in, så får jag en hög utbetalning, och visst är det så.
På andra sidan bordet sitter de spelarna som säger att den lappen som ger 10 gånger pengarna aldrig kommer att gå in och de har visserligen rätt ganska ofta. Men faktum är att även dessa går in – ibland. Inte var 10:e gång, men kanske var 20:e eller till och med var 12:e gång. Men med en mutipler om 10 så räcker det inte med att den går in var 12:e gång – så enkelt är det.
Så vad är då ett bra odds? Ett bra bet är ett bet som (du tror) kommer gå in, men det finns andra faktorer som definierar vad ett bra odds är.
Hur sätts odds?
Att sätta odds är en konstform. För att kunna sätta korrekta odds krävs extrem kunskap inom ämnet du oddssätter. För att kunna sätta odds på t.ex. en fotbollsmatch så krävs det att du har godförståelse för båda lagen.
Med risk för att konstatera det uppenbara så tänkte jag gå igenom några exempel.
Hade en fotbollsmatch varit ett mynt där ett lag alltid vann och där två spelare alltid bettade på respektive lag hade oddset varit 2.0 på respektive lag.
Nu har fotbollsmatcher (med några få undantag som vi ignorerar för stunden) tre utfall – 1×2, vinst – oavgjort – vinst. Så vi får byta ut myntet mot en tärning med valrörerna 1 – 3. Nu har vi tre spelare som var och en bettar på varsitt utfall. Oddset hamnar nu på 3.0.
Men när du spelar hos ett spelbolag så vill de också ha en bit av kakan. Så om en fotbollsmatch hade haft samma fotboll som ett mynt så hade oddset hos spelbolaget varit 1.9. Hade en fotbollsmatch varit en tärning med tre olika utfall 2.8.
Men som alla vet så är det inte så det går till i fotboll – bollen är rund, allt kan hända.
Eller ok, allt kan inte hände i fotboll – om du bettar 1×2 så bettar du på vinst för hemmalaget, oavgjort eller vinst för bortalaget. 3 olika utfall som i exemplet med tärningen. Låt oss lite snabbt kolla på andra saker man kan betta på.
Melodifestivalen är ett populärt evenemang att betta på. En av grejerna man bettar på är vem som kommer vinna. I melodifestivalen 2017 så var det 28 olika bidrag – det vill säga 28 olika utfall. Om vi haft en tärning med 28 sidor så hade oddset varit 29 för respektive bidrag. Det kan tyckas högt, men det finns 28 personer som alla kan vinna. Men om både jag som skriver denna artikel och Måns Zelmerlöw att varit med hade han förmodligen legat runt 10 medens jag som halvt tondöv och okänd säkert fått ett odds på 100. Medens en talangfull nykomling kanske fått oddset 50.
Om vi kollar på politik, eller riksdagsvalet för att vara mer specifikt så kan det kanske tyckas ha en del likheter med melodifestivalen – men under luppen så finns det stora skillnader. Att definiera en vinnare i melodifestivalen är enkelt, men i riksdagsvalet finns det flera olika sätt. Låt oss hitta på ett exempel och säga att ”vinnaren” är det parti som blir störst.
Inom politiken så sker det hela tiden opinionsundersökningar och det statistiska underlag som finns är mycket större än det som finns för exempelvis melodifestivalen. Låt oss titta på störst parti. Senaste decennierna har Socialdemokraterna (S) alltid varit störst i riksdagsvalen. Låt oss ta med våra 8 riksdagspartier och Feministiskt Initivativ (FI) – totalt 9 partier. Baserat på tärningen så borde ett odds om 10 vara rimligt men tillbaka till verkligeheten. Så i melodifestivalen gav jag en total främling oddset 50 mot sina 27 mottävlande. I riksdagsvalet hade jag gett (FI) oddset 1000 på att de blir största parti och (S) 2.00.
Blev det krångligt nu? Odds handlar mycket om chans och risk, men även om volatilitet om jag får låna ett ord ur finans världen. Enkelt förklarat betyder volatilitet hur mycket chansen i detta fall svänger eller varierar.
En traditionell oddsättare jobbar både med statistik och kunskap, men även detta förändras över tid. Datorerna blir mer och mer avancerade och ett viktigare och viktigare verktyg i oddsättningen. Om detta ovan var uppenbart så kan vi bara säga tack för att du fortfarande läser och annars så hoppas vi att du har fått lite större förståelse för hur oddssättningen funger – men vi är inte klara ännu!
Så justeras oddsen!
Så i en perfekt värld och där spelbolag inte existerade så hade ett perfekt odds representerat utfallet för en fotbollsmatch rent statistiskt – men världen är inte perfekt och spelbolag existerar, vilket inte på nåt sätt är menat i en negativ mening.
Låt oss kolla på en påhittad match där 1 person vid namn – låt oss kalla honom Stefan – väljer att betta på att lag 1 vinner till oddset 1.20. Stefan sitter inne med mycket kunskap och han tror sig veta att denna match kommer tas hem av lag 1. Oddsen för oavgjort – x – ligger på 1.5 och oddset för lag 2 på 2.0.
10 andra personer vet att Stefan kan sin grej och väljer att rygga – att lägga samma bet – som honom. Spelbolagen vet att de inte alltid sitter inne på mer kunskap än vissa av sina spelare, så för att inte ta allt för stor risk så justeras även oddsen berorende på hur folk väljer att spela.
När första personen ryggar Stefan så har oddset för lag 1 redan justerats ner till 1.19. Oddsen för oavgjort har justerats upp till 1.51 och oddset för att lag 2 vinner till 2.1.
När andra personen ryggar Stefan så har oddset för lag 1 justerats ner till 1.18. Oddsen för oavgjort har justerats upp till 1.52 och oddset för att lag 2 vinner till 2.2.
När 10:e personen ryggar Stefan så har oddset för lag 1 justerats ner till 1.10. Oddsen för oavgjort har justerats upp till 1.6 och oddset för att lag 2 vinner till 3.0.
På det här sätter tar spelbolaget en mindre risk fall de har satt ett felaktigt odds.
Som en bonus för spelbolaget så kommer nu en stark supporter in och ser att oddsen för hans favorit lag – lag 2 – har gått upp rejält, och väljer att lägga ett bet. En annan spelare som inte resonerar som Stefan ser att oddset har gått upp för oavgjort – x – och väljer att lägga ett bet där.
Siffrorna ovan är visserligen påhittade – men vi hoppas att du förstår poängen. Och matchen ovan – vi vet inte heller hur den slutade.
Nu vet spelbolaget att oavsett hur den här matchen går så kommer de tjäna pengar. Känner du dig lurad? Gör inte det!
Om vi går tillbaka och kollar på oddset när den sista personen la sitt bet så kan vi se att oddset inte längre representerar det statistiska utfall som de första oddsen baserades på. Det är här du med din kunskap kan slå spelbolagen!