Betta på Aktier

Allt du behöver veta om att betta på Aktier

Att betta på aktier kallas även för ”Spread betting” eller ”Spread trading”. Detta innebär att man som spelare tar ett vad om priset för en aktie kommer att gå upp eller ned, istället för att köpa eller sälja dem. Att betta på aktier framträdde under 1940-talet av Charles K. McNeil, men det tog ett tag innan det blev populärt. Det har bland annat funnits i England sedan 1970-talet, där det började med att folket började slå vad om guldpriset skulle gå upp eller ned.

Genom betting på aktier kan man alltså spekulera hur aktier kommer att utvecklas i pris, helt utan traditionella mäklare. Detta innebär alltså att till skillnad från att köpa och sälja aktier, kan man tjäna pengar på både stigande och fallande aktier.

Spread betting är som sagt samlingsnamnet för den typ av betting som aktiebetting är. Skillnaden mellan att investera i aktier och att betta på en aktie är hävstången som du kan få genom att betta på en aktie, istället för att investera i den.

Ett exempel är att du tror att Telias aktie kommer att gå upp. Du köper då 1000 aktier á 36.80 och aktien går upp enligt förväntan och du säljer till priset 38.80 kronor. Du har då tjänat 2000 kronor på uppgången, men du va tvungen att låsa upp 36800 kronor.

Genom att istället betta på att aktien ska gå upp 200 punkter (dvs 200 öre) á 10 kronor får du samma vinst, men insatsen är bara 2000 kronor. Fördelen är ganska uppenbar, du kan få en betydligt bättre hävstång på ditt kapital.

En annan fördel är att det är betydligt lättare att spekulera i nedgångar gentemot t.ex. blankning.

Givetvis finns det både för och nackdelar med aktiehandel gentemot spread betting, eller som det heter på vardagsspråk ”att betta på aktier”. Nackdelen är att om aktien istället hade gått ner hade du förlorat din insats på 2000 kronor. Hade aktien gått ner 2 kronor eller mer hade du givetvis förlorat 2000 kronor, eller mer, om du ägt aktien själv.

Om du väljer att spela på börsens upp och nedgångar rekommenderar vi dig att alltid läsa igenom leverantörernas villkor noggrant. Avgifterna hos bolagen kan skilja sig åt mycket och vissa aktörer har generösare erbjudanden än andra.

Fakta om börsen

En aktiebörs, vardagligt kallat för börsen är en publik marknadsplats där så kallade noterade bolags aktier handlas med. Ett noterat bolag kallas även publikt och i praktiken innebär det att man underlättat handeln med aktier för detta bolag, jämfört med handel med aktier i privata bolag.

Noterade bolag är hårdare reglerade och transparensen är betydligt högre, än i privata aktiebolag. Sveriges största börs är Nasdaq OMX Stockholm, mest känd som Stockholmsbörsen. Nasdaq OMX Stockholm ryms under Nasdaq OMX Nordic, där andra nordiska och baltiska aktiebörser huserar.