Eurovision 2022 startar den 10 Maj i år och finalen äger rum lördagen den 14 Maj. I år äger Eurovision rum i Nederländerna och staden Rotterdam för att vara lite mer precis. Här hittar du alla Eurovision odds och all information som du kan tänkas behöva när det kommer till odds på Eurovision Song Contest. Men inte nog med det, vi har tagit med mycket annan information här i vår heltäckande guide till odds på Eurovision Song Contest, en hel del som du kan använda dig av innan du bettar på ESC.

Översikt:

  • Vilket land eller vilken artist ska jag betta på?
  • Vilka länder deltar i Eurovision 2022?
  • Vem röstar på vem i Eurovision?
  • Eurovision länder med flest vinnare
  • Vilken bettingsida ska jag välja?
  • Vilken bettingsida ska jag välja?
  • Eurovision Song Contest Datum 2022

Vilket land eller vilken artist ska jag betta på?

Att välja vilken artist eller vilket land du ska betta på i Eurovision är inte alltid det enklaste, om det inte är så att du redan har bestämt dig. Odds är en stark indikator på vem som har störst chans att vinna. Men som du säkert redan har sett så är alla odds relativt höga jämfört med mer traditionella sportevenemang. Orsaken är ganska simpel, det finns helt enkelt väldigt många fler potentiella utfall i Eurovision. Vissa mer troliga än andra givetvis.

Först och främst bör du fråga dig själv varför du vill betta, är det med förhoppningen att vinna lite pengar eller för att göra det hela mer spännande. Eller kanske betta på någon annan än just den du vill ska vinna, och på så sätt få ett litet tröstpris.

Oavsett så kan det vara bra att kolla på oddsen, men i ett evenemang som Eurovision så kan vad som helst hända. Speciellt då folkets röst spelar en stor roll.

Vilka länder deltar i Eurovision 2022?

Totalt har 52 olika länder deltagit i Eurovision Song Contest sen starten 1956 och hela 27 länder har lyckats kamma hem vinsten. Kanske har du ett särskilt land i åtanke, men tänk på att länderna måste kvala in för att få delta. Här har vi listat de länder som deltar i årets upplaga av Eurovision i Rotterdam.

I årets upplaga så har följande 41 länder kvalificerat sig. Albanien, Armenien, Australien, Österrike, Azerbajdzjan, Vitryssland, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Tyskland, Grekland, Island, Irland, Israel, Italien, Lettland, Litauen, Malta, Moldavien, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Serbien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Ukraina och Storbritannien.

Årets uppställning skiljer sig något från förra årets deltagarlista. Bulgarien och Ukraina återvänder till Eurovision. Ungern samt Montenegro var med i fjolårets upplaga av ESC, men har inte lyckats kvalificera sig till Eurovision 2022.

Eurovision länder som alltid är med

I Eurovision så finns det några länder som alltid är med. De länderna kallas för The Big Five, alltså de fem stora, och syftar till de fem länder som automatiskt kvalificerar till Eurovision Song Contest. Det hela började med att Tyskland inte lyckades med att kvalificera sig till ESC finalen 1996. Då beslutade man att från och med 2000 ska de länder som bidrar med mest pengar till Europeiska Radio- och TV-unionen automatiskt skulle kvalificera sig. Från början var det The Big Four, de fyra stora, vilket var Frankrike, Tyskland, Spanien och Storbritannien. Sedan 2011 gäller det även Italien, således The Big Five, eller de fem stora.

Vilka länder som är med i Eurovision är något som dels påverkar utfallet av tävlingen och självklart även oddsen för Eurovision. Som enskild oddsfaktor spelar deltagarlistan mindre roll.

Vem röstar på vem i Eurovision?

Det har debatterats en hel del kring hur mycket geopolitiska faktorer påverkar utfallet i Eurovision. Med det menar vi alltså att många menar på att det handlar relativt lite om vilken låt som är bäst och mycket mer om vilket lands bidrag det är. Grannländer och länder med snarlika kulturer påstås favorisera och rösta på varandra. Men ligger det någon sanning i det, eller är det lösa spekulationer? Vi har undersökt saken och det ligger betydligt mer sanning i det än man kan tro.

Storbritanniens röster går ofta till andra anglosaxiska länder. Dit räknas alltså engelskspråkiga länder, eller den så kallade anglosfären. Bland de länder som tillhör anglosfären och är med i Eurovision hittar vi Irland, Australien, Nya Zealand och Malta. Storbritannien har även många invånare som har sina rötter i andra länder, vilket gör att många röster automatiskt hamnar där. Dit hör exempelvis Turkiet och Polen.

OSS länderna, Oberoende staters samvälde, samt GUAM länderna har också en benägenhet att rösta på varandra. Dit hör många av de forna Sovjetstaterna och andra ryskspråkiga länder. Länder som räknas dit, och som brukar vara med i Eurovision, är Ryssland, Vitryssland, Moldavien, Azerbajdzjan, Georgien och Armenien. Även många röster till och från Baltstaterna, Estland, Lettland och Litauen, förekommer till och från OSS och GUAM länderna.

Norden och Skandinavien röstar ofta på varandra. Dit hör givetvis Sverige och våra grannländer Danmark, Norge, Finland och Island. I synnerhet Sverige får många röster av nämnda länder.

Även södra Europa har starka band, trots att det är långt mellan vissa av länderna. Att röster flödar mellan Spanien, Portugal, Frankrike, Italien och Grekland är mycket vanligt.

Att röster rör sig mellan grannländer är också vanligt förekommande. Tyskland till exempel har fått väldigt många röster från Danmark, och även Norge, men ligger inte i topp hos Finland, Island och Sverige. Dessa faktorer, det vill säga vilka och hur många grannländer ett bidrag har, kan vara en avgörande faktor om det står väldigt lika mellan två artister. Detta vägs givetvis in i oddsen för Eurovision.

Eurovision länder med flest vinnare

När du kollar på Eurovision odds så finns det som sagt väldigt många faktorer som påverkar. Men hur påverkar länder som historiskt sett har flest vinster i bagaget själva oddsen? Givetvis vägs även detta in när oddsen beräknas för ESC. Men frågan är hur mycket och vilka slutsatser kan du dra utifrån detta när du bettar på Eurovision? Här nedan har vi sammanställt de länder som har vunnit ESC flest gånger genom åren.

Irland – 7 vinster

Med hela sju vinster är Irland det land som har lyckats vinna Eurovision Song Contest flest gånger. Irland har vunnit år 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 samt 1996. Trots detta så har Irland ganska höga odds för Eurovision 2020. Det betyder alltså att Irland inte hör till favoriterna bland spelbolagen. Detta kan så klart också bero på att det är över 20 år sen Irland vann.

Sverige – 6 vinster

Sverige ligger inte långt från förstaplatsen med hela sex vinster genom åren. Tillskillnad från Irland har Sverige vunnit mer utspritt, och har hela två vinster senaste 10 åren. Sverige har vunnit Eurovision år 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015. År 2020 hör Sverige till en av de absoluta favoriterna bland spelbolagen och oddsen är mycket bra.

Frankrike – 5 vinster

Frankrike kommer på delad tredjeplats med fem vinster i bagaget. Frankrike har dock inte lyckats kamma hem en seger på över 40 år, då deras senaste vinst var 1977. Utöver den segern vann de även 1958, 1960, 1962 och 1969. Frankrikes Eurovision odds är inte jättebra, men bättre än till exempel Irland och Storbritannien.

Luxemburg – 5 vinster

Luxemburg kommer även dom på delad tredjeplats med sina fem vinster genom åren. Luxemburg har vunnit ESC år 1961, 1965, 1972, 1973 och 1983. Det är alltså över 30 år sen de sist vann. Luxemburg kommer inte att delta i Eurovision 2020.

Storbritannien – 5 vinster

Storbritannien har lyckats vinna fem gånger sen ESC startade, vilket också ger dem en delad tredjeplats när det kommer till länder som vunnit flest gånger. Storbritannien har tagit hem vinsten år 1967, 1969, 1976, 1981 samt 1997. Trots att Storbritannien vunnit flera gånger så pekar deras odds för Eurovision 2020 inte till deras fördel. Enda landet som har sämre odds är Albanien.

Nederländerna – 5 vinster

Tack vare sin vinst 2019 kan Nederländerna sälla sig till skaran av länder som delar en tredjeplats sett till antalet vinster. Nederländerna har förutom 2019 även vunnit år 1957, 1959, 1969 och 1975. Det tog alltså över 30 år sen sist för dem att återigen få bli värdland. Nederländernas odds för Eurovision 2020 är inte överdrivet bra, strax över medel.

Israel – 4 vinster

Israel kommer på fjärdeplats med fyra vinster, sett till länder som vunnit flest gånger i ESC. Åren då Israel vunnit är 1978, 1979, 1998 och 2018. Trots att Israel har vunnit väldigt nyligen, så är deras odds för ESC inte särskilt bra.

Norge – 3 vinster

Norge kvalar in på delad femteplats med sina tre vinster genom Eurovisions historia. Norge har inte på något sätt tappat det, med vinster med ganska jämna mellanrum. Senaste vinsten var 2009. Tidigare vinster var år 1985 och 1995. Norges odds för årets upplaga av ESC är mycket bra, och ligger hack i häl på Sverige.

Danmark

Danmark hamnar också på delad femteplats med tre Eurovision vinster genom tiderna. Åren för sina vinster är 1963, 2000 och 2013. Och precis som med sin nordiska granne hör även Danmark till en av åretsfavoriter bland spelbolagen.

Övriga

Hela sex länder har vunnit två gånger vardera. Dit hör Spanien, Schweiz, Italien, Tyskland, Österrike och Ukraina.

Länder som bara vunnit en gång är inte mindre än tolv olika. Länderna är Monaco, Belgien, Jugoslavien, Estland, Lettland, Turkiet, Grekland, Finland, Serbien, Ryssland, Azerbajdzjan och Portugal.

Så vilken slutsats kan man egentligen dra av detta? När det kommer till länder med flest vinster i Eurovision så avspeglas det inte så mycket som man först kanske kan tro på oddsen, det finns betydligt fler faktorer som väger tyngre. Men kom också ihåg att något vi inte tittat på än, är hur många andra topplaceringar respektive land har tagit genom åren.

Fotnot. År 1969 delade fyra länder på förstaplatsen. Dessa fyra var Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Spanien.

Vilken artist har vunnit Eurovision flest gånger

Den artist som har vunnit Eurovision flest gånger är ingen mindre än Irländska sångaren och artisten Johnny Logan. Det här är så klart både intressant och roliga trivia, men ur ett betting och odds perspektiv påverkar det så lite att det inte ens är värt att fundera över. I hela Eurovisions historia så är Johnny Logan den enda artisten som vunnit mer än en gång. Och om Johnny Logan mot förmodan skulle ställa upp igen, är det långt från troligt att han skulle kamma hem vinsten.

Vilken bettingsida ska jag välja?

För varje år som går ökar intresset för Eurovision, och så väl intresset för att betta på Eurovision. Vi vet med oss sen tidigare år att många av de som bettar på Eurovision är nybörjare och ser det ofta som ett roligt sätt att ge schlagerfesten en liten extra guldkant. Det är därför vi har gått igenom hur odds funkar i Eurovision Song Contest och hur du bör tänka när det kommer till att betta på ESC, och nu hur du väljer bettingsida.

Tyvärr finns det inget enkelt svar om vilket spelbolag som är bäst, vi ska strax förklara varför. Det vi däremot kan säga är att alla spelbolag som du hittar hos oss har svensk spellicens, har ett bra rykte och är pålitliga.

Innan du bestämmer dig för vem du ska betta hos är det bra att veta vilken låt och artist du tänker lägga ditt bet på. Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig på den biten. Du ska inte stirra dig blind på vilka Eurovision odds artisten eller låten har, utan satsa på den artist som du faktiskt tror kommer vinna. Det kan självklart verka lockande att välja den artist, eller låt, som har högst odds. Men statistiskt sett är det också den som experterna tror har lägst chans att vinna. Längre ner förklarar vi lite mer om hur odds fungerar.

När du däremot har bestämt dig för vem eller vilka du vill lägga ditt bet på så är det dags att kolla på vilket spelbolag som erbjuder bäst odds på just den Eurovision låten, artisten eller bandet. Eller ja, när det kommer till ESC så handlar det rent krasst om vilket land man tror kommer ta hem vinsten. Många spelbolag erbjuder dock nya spelare olika former av bonusar, vilket också kan vara värt att kolla på. Kanske finns det en bettingbonus som passar just din plånbok som handen i handsken. Andra bolag lockar med förhöjda odds för arrangemang som Eurovision Song Contest. Även riskfritt spel är vanligt förekommande.

Eurovision Song Contest Datum 2022

Eurovision 2022, eller Eurovision Song Contest som tävling faktiskt heter, drar igång tisdag den 10 Maj i år och slutar fyra dagar senare, lördagen den 14 Maj.

Innan Eurovision så brukar flera små lokala deltävlingar äga rum runt om i världen. I Sverige heter den som du säkert vet Melodifestivalen, medans norska melodifestivalen heter Melodi Grand Prix.

Så funkar odds

Om du har bettat tidigare är du förmodligen väl insatt i hur odds fungerar. Om inte så förklarar vi avslutningsvis lite snabbt här. Det odds som ett bet har är den siffra som din insats multipliceras med, om du får rätt på ditt bet. När spelbolagen sätter oddsen så är det den som de tror har lägst chans att vinna som får det högsta oddset, och den med störst chans att vinna som får det lägsta.

Om du förlorar ett bet så förlorar du endast din initiala insats, oddset påverkar inte hur mycket du förlorar.