OS i Rio har sin öppningscermoni den 5 augusti och slutceremoni den 21 augusti. Mottot för just detta OS är Live your passion, vilket alla tävlande män och kvinnor verkligen lever upp till.

Under dessa dagar kommer totalt 195 nationer att tävla där varje nation har minst en tävlande. De tävlande kommer att göra upp i mer än 300 olika grenar i totalt 28 sporter.

Det är ett riktigt stort OS och med det breda utbudet av både tävlande nationer och olika sporter kommer arrangemanget att få en stor publik som följer med både på plats och från sin tv-soffa.

Betta på OS 2016

Här är vår kompletta guide till OS i Rio 2016.

Fotboll herrar (U23) vid OS 2016 i Rio

Fotbollsmatcherna under OS i Rio 2016 som äger rum mellan den 3 augusti till den 20 augusti kommer att spelas på 6 olika orter i Brasilien: Belo Horizonte, Brasília, Salvador, Manaus, São Paulo och självklart i Rio de Janeiro. Det kommer användas 7 stycken olika arenor vid evenemangen. Orterna är inte okända sedan tidigare utan har använts vid mästerskap så som VM för herrar 2014. När det kommer till herrar i OS måste de vara födda 1 januari 1993 eller senare på året för att få delta men laget får även ha med tre stycken äldre spelare.

De 16 kvalificerade lagen är:

Sverige
Danmark
Tyskland
Portugal
Brasilien
Argentina
Sydafrika
Nigeria
Algeriet
Irak
Japan
Sydkorea
Fiji
Mexico
Honduras
Colombia

Fotboll damer vid OS 2016 i Rio

Badminton

Totalt så ska 63 tappra själar från sju nationer göra upp i den intensiva sporten badminton i OS i Rio i år. Reglerna är att den som först vinner tre set under en match vinner hela matchen och går vidare. Ingen andra chans alltså utan här handlar det helt om att vinna eller försvinna.

Första gången badminton var med som en gren i OS var 1992 och sedan dess har sporten hållit sig kvar. Det är en publiksport som är intensiv och spännande för varje slag med racketen som spelarna gör. Vilken nation tar hem guldmedaljen i år?

Basket

Sedan år 1936 har basket funnits med som en gren i sommarspelen i OS. I stort är det ett enda land som vunnit guldmedaljen varje år och det är USA. Något enstaka år har något annat land lyckats med bedriften att snuva USA på guldet men det är mer ett undantag i historien än en regel.

I år ska tolv nationer göra upp om guldet i OS. USA har alltså elva nationer att stå upp mot och försvara vad som kanske kan kallas för just deras sport då det gäller sporter i sommar-OS. Följ kampen och heja fram rätt lag till seger!

Bordtennis

6 Augusti startar de första bordtennistävlingarna under OS i Rio 2016. De 176 tävlande, 86 Kvinnor och 86 män, ställer upp både i lag och i singel. Sporten går ut på att spelarna ska slå en boll med hjälp av en racket över nätet på bordet och vinner poäng när motståndaren misslyckas med att slå tillbaka den. Ett fartfyllt spel som drar många intresserade tittare och anses faktiskt vara den populäraste racketsporten i världen. Bordtennistävlingarna i Rio pågår fram till 17 augusti. Kina är det land som beräknas åka hem med flest medaljer. Landet har väl markerat sitt övertag genom att ha vunnit 24 av de 28 guldmedaljerna som delats ut sedan sporten blev en OS-gren 1988.

Boxning

Den femte augusti är det dags för uppstarten av den stora sporthändelse som sker vart fjärde år, nämligen sommar OS. Det går av stapeln i det vackra Rio och förutsättningarna för en succé är riktigt bra.

En av alla de sporter som kommer att utkämpas är boxning. Det lockar 286 personer till att kämpa om titeln, varav totalt 36 kvinnor kommer att ställa upp.

Kvinnorna kommer att boxas utifrån tre olika viktklasser och herrarna betydligt fler klasser, med tanke på att det är många fler till start. Boxning är en stor publiksport som får igång adrenalinet på de alllra flesta!

Brottning

Att se och uppleva brottning på OS i Rio kan enbart beskrivas som mäktigt och helt fantastiskt. Det spelar absolut ingen roll om du sedan tidigare är väldigt insatt eller knappt sett sporten. Prova och du kommer vara fast i spänningen.

Det spelar inte heller någon roll om det är en specifik person i en specifik viktklass som du hejat helt och fullt på. Då OS i Rio drar igång sin brottning kommer alla hitta sina favoriter i både viktklasser och undergrenar. Det är spännande och intressant att se riktiga idrottsmän och kvinnor kämpa med både svett och tårar för att ta hem vinsten.

Bågskytte

Upplev den spännande sporten bågskytte i Rio 2016. Reglerna är enkla; träffa bulls eye på 70 meter. Det låter väldigt enkelt men det går att lova att de totalt 128 tävlanden som är med, är med av en anledning. Det är inte så lätt som det ser ut utan krävs timmar och åter timmar av träning och tålamod.

Totalt kommer det att vara fyra grenar, en individuell tävling för herrar respektive damer samt en lagtävling för varje kön. För den som väl börjat titta på bågskyttet finns risk att det kommer bli spännande och en riktig nagelbitare på slutet av varje delmoment.